Kinderchiropraxie

Jonge ouders kunnen vaak heel snel van hun roze wolk vallen wanneer blijkt dat hun baby veel huilt en ontroostbaar is. Oppakken helpt niet, in zijn bedje wil hij niet, en ook voeden en aankleden zijn vaak een gevecht. Toch is de baby ogenschijnlijk gezond en is er geen aanwijsbare oorzaak.

Vaak is de oorzaak een (biomechanische) blokkering ter hoogte van de nek of het bekken. De oorzaken hiervoor zijn veelvuldig maar meestal te wijten aan:

-een slechte langdurige positie in de baarmoeder (stuitligging, tweelingen, ...)

-een moeilijke bevalling(veel “trek- en sleurwerk”; keizersnede, hulp van verlostang of zuignap, noodzaak van knippen of onvrijwillig scheuren,...)

-kleine of grote trauma na de geboorte (een val; het slecht ondersteunen van het hoofdje van de baby bij het heffen,…)

Deze lokale blokkeringen kunnen invloed hebben op de algemene gezondheid van de baby en zorgen voor verstoring van de functie van de diverse organen. Zo zien we bij het losmaken van nekblokkades vaak een duidelijke vermindering van de refluxklachten. De anatomische uitleg hiervoor wordt verklaard doordat het deblokkeren van de nek zou zorgen voor een betere functie van de vaguszenuw. Deze vaguszenuw loopt vanuit de schedel langs de hals naar beneden en zorgt mee voor een goede werking van de vele organen (zoals het goed functioneren van de slokdarm en de maag). Vaak zien we ook een drastische vermindering van oorontstekingen. Soms kan de chiropractor bij kindjes met regelmatige oorontstekingen via manipulatie van de nekwervels de buis van Eustachius vrijmaken, waardoor er een betere drainage van het binnenoor is. Op die manier krijgen bacteriën en virussen minder kans om zich te ontwikkelen.

Het losmaken van een geblokkeerd bekken bij de baby kan dan weer via het zenuwstelsel een gunstig effect hebben op de functie van de darmen zodat mogelijke krampen verbeteren. Ook bedplassen wordt soms duidelijk minder door het deblokkeren van de onderrug en het bekken die een optimalisering van de bezenuwing van de blaas kan teweeg brengen. Een wervelblokkade kan zorgen voor een overprikkeling van bepaalde zenuwen die het bedplassen veroorzaken. Door het wegnemen van de blokkade verdwijnt ook de prikkeling. Bij organische klachten is de positieve invloed van chiropraxie volledig afhankelijk van de juiste oorzaak van het organisch probleem. Zo zal chiropraxie bijvoorbeeld onvoldoende helpen bij reflux als blijkt dat de maagklep nog duidelijk onvoldoende ontwikkeld is om te kunnen sluiten. Bij alle organische problemen, zal heel gauw blijken (na 1 of 2 behandelingen) of de behandeling zin heeft. Indien op korte termijn geen duidelijke verbetering optreedt, moet de oorzaak meestal elders gezocht worden

meer weergeven minder weergeven

Getuigenissen

Hier zijn enkele Facebook recensies.

meer weergeven minder weergeven

Onderzoek en behandeling

Tijdens het onderzoek wordt het kindje uitgekleed tot op het onderhemdje, dit is voldoende om alle gewrichten te kunnen palperen, en het zorgt ervoor dat het baby’tje toch zeker warm genoeg heeft. Alle gewrichtjes worden gecontroleerd, in het bijzonder de nek, alsook de overgang tussen de schedel en de eerste halswervel, en verder de volledige rug en het bekken.

Ook alle gewrichten in armen en benen worden gecontroleerd. Dit gebeurt op een zeer zachte manier en is niet oncomfortabel voor de baby. Wanneer er een blokkering wordt vastgesteld, wordt deze behandeld door middel van heel zachte mobilisatietechnieken. Op sommige plaatsen waar het kindje heel duidelijk geblokkeerd zit, kan dit in het begin lichtjes gevoelig zijn. Dit kun je vergelijken met het lichtjes aanraken van een blauwe plek. Vaak zie je dan ook een reactie bij de baby. Deze overgevoeligheid verdwijnt meestal in de loop van de behandeling omdat de pijn en de spanning langzaam worden weggenomen. Heel dikwijls zie je tijdens de mobilisaties het baby’tje volledig ontspannen. Dit kan je zien aan de lichaamstaal: de verkrampte positie verdwijnt, en de gebalde vuistjes gaan ontspannen open. Heel vaak zijn de kindjes na de behandeling heel rustig, en slapen ze de eerste dag heel veel.

De kinderchiropractor gebruikt vaak de pink bij het losmaken van de blokkades. Wat hij voelt kan best omschreven worden als harde boetseerklei, die langzaam zacht wordt. Onder invloed van de repetitieve mobilisatietechnieken wordt de spierspanning langzaam maar zeker weggenomen. Hierbij kan hij bijvoorbeeld met de pink alsmaar dieper in de spier doordringen. Dit werkt zeer verzachtend voor de baby. Onmiddellijk na de behandeling zie je vaak dat de bewegingsbeperking beduidend verminderd is. Bijvoorbeeld bij een rotatiebeperking waarbij het hoofdje altijd in een rechts gedraaide positie ligt, ga je direct na de behandeling zien dat de mobiliteit van de nek beduidend is toegenomen.

meer weergeven minder weergeven

Thuis oefenen

Vaak gaat de chiropractor ook oefeningen meegeven om thuis uit te voeren. Deze hebben als doel te verhinderen dat de blokkades minder gemakkelijk terugkomen. Verder zijn er eenvoudige zaken waarop u kunt letten die ervoor kunnen zorgen dat de mobiliteit wordt gestimuleerd waardoor de symmetrische motorische ontwikkeling wordt ondersteund:

1. Voorkeurhouding van het hoofdje links of rechts - Hoe kan je hier met kleine ingrepen je kindje stimuleren om ook naar de andere kant te kijken? Je kunt het wiegje of bedje af en toe eens 180 graden draaien, zodat het lawaai en het licht eens van de andere kant komt. De baby wil kijken in de richting waar jij vandaan komt. Hij zal meer moeite doen om toch naar de “moeilijke” kant te kijken. Ook bij de flesvoeding is het aan te raden om de houding te variëren en de baby zowel links als rechts te voeden. Verder kunnen spelletjes, muziekjes en extra aandacht, allemaal vanaf de “verkeerde” kant gebracht, helpen om het hoofdje meer te leren draaien. Bij het zitten in de maxi-cosi of het wippertje kan je een zachte bal of een opgerolde doek aan de kant waarheen het hoofdje kijkt leggen, zodat het zachtjes de andere kant op geduwd wordt. Als het kindje overdag slaapt en u blijft in de buurt is het een goed idee om de baby ook eens op de zij of buik te laten slapen. ’s Nachts wordt ruglig aanbevolen als slaaphouding om de kans op wiegendood te minimaliseren.

2. Voorkeurhouding van het hoofdje naar boven Vaak is er ook een voorkeurhouding van het hoofdje naar boven en naar achter (dit is meestal veroorzaakt door een slechte positie, met het hoofd naar achter, in de baarmoeder of een moeilijke bevalling. Deze kindjes gaan als ze zich boosmaken zich volledig overstrekken (banaanhouding). Deze kindjes kunnen vaak direct na de geboorte in buiklig hun hoofd van links naar rechts draaien en omgekeerd. Dit kan volgens de normale motorische ontwikkeling meestal pas vanaf week 8 na de geboorte maar omdat hun spiertjes achteraan tussen de schedel en de hals verkrampt zijn is deze beweging zo vroeg mogelijk. Bij het knuffelen tegen de borst gaan ze zich vaak afduwen. Indien deze kinderen niet behandeld worden zien we vaker dat ze het kruipproces overslaan (ze willen altijd rechtop). Op latere leeftijd worden ze soms 'tenenlopers'. Bij deze baby is het zeer belangrijk dat het hoofdje altijd goed ondersteund wordt tijdens het dragen. Ook kan de oefening hieronder beschreven hulp bieden:

Leg de baby voor je op zijn rug. Leg nu je armen boven de armpjes van de baby. Maak een kommetje met je handen en pak het hoofdje achteraan vast, waarbij er een zo breed mogelijk contactoppervlak op het achterhoofdje van de baby is. Houd jezelf heel laag zodat de baby zelf al met zijn hoofdje naar voor komt om je te kunnen aankijken. Kantel nu het hoofdje naar voor, breng de kin naar de borstkas in een langzame beweging tot je voelt dat de spieren achteraan de schedel opgespannen worden. Hou deze positie enkele seconden aan en los dan een beetje. Herhaal een tiental maal. (Vaak gaat het kindje “tegenwringen” of het hoofdje naar achter duwen; dan moet de oefening gestopt worden want dan worden de overgespannen spieren nog meer gestimuleerd. Regelmatig eens herproberen is de boodschap)

Mijn kindje heeft krampen en moeilijke stoelgang.

Dat je baby krampen heeft, kan je merken wanneer hij vrij snel na de voeding hard en ontroostbaar begint te huilen, meestal met tussenpozen (wanneer de krampjes wat minder zijn). Enkele tips die kunnen helpen bij dit probleem:

-verwarm een kersenpitkussen in de microgolfoven en leg die op baby’s buikje (niet te warm natuurlijk!; altijd zelf eerst goed voelen)

-masseer met je (warme) hand baby’s buikje (best in wijzerzin volgens de darmbeweging)

-bij flessenvoeding is de keuze van het water ook belangrijk Hepar water (colruyt); Louise water (aldi) of Evian water blijken bij sommige baby’s comfortabeler te zijn bij krampen of harde ontlasting.

-draag de baby met zijn buik op je schouders, of ondersteun zijn buikje met je hand terwijl je hem horizontaal vasthoudt met zijn gezichtje naar beneden.

-sommige baby’s worden rustig van het eentonig geluid van bijvoorbeeld een stofzuiger of de automotor. Je kunt een eindje gaan rijden om het gehuil te doorbreken.

-Bij harde ontlasting kan je vanaf een week of vier een paar koffielepels tomatensap geven, dat laxeert prima.

-Een koffielepel olijfolie of zonnebloemolie bij de (fles)voeding kan ook soms wonderen doen

-Vanaf 4 maanden geef je ook fruit en groenten, en dat helpt soms prima.

-Kolikind is een homeopathisch product die kan helpen bij krampen; alsook venkeldruppels of enkele koffielepels venkelthee

-Soms is medicatie nodig; dit bespreekt u best met uw (kinder)arts.

meer weergeven minder weergeven

Klachten bij baby's

Tijdens de geboorte, of soms al tijdens de zwangerschap bij een verkeerde houding in de baarmoeder kunnen de gewrichtjes in de nek van de baby gekneld geraken. Een zware bevalling met hulpmiddelen zoals tang of vacuümpomp, of een heel snelle bevalling kunnen aanleiding geven tot klachten.

De baby slaapt niet goed en huilt veel. Dikwijls houdt hij zijn hoofd in één richting (voorkeurshouding), soms groeit de schedel zelfs asymmetrisch ten gevolge hiervan. De baby overstrekt zich dikwijls, en protesteert bij aan- en uitkleden. Al deze klachten gaan ook dikwijls samen met spijsverteringsproblemen zoals reflux of krampen. De volkswijsheid zegt dan: dat gaat wel over, en dikwijls gaat het ook echt beter na een tijdje, maar de blokkade in de nek blijft zitten, en kan ook later voor problemen zorgen.

Jonge ouders voelen meestal zelf intuïtief aan dat er iets niet goed zit met hun baby, maar vinden soms bij de kinderarts of in hun omgeving weinig steun. In zo’n geval is het heel nuttig de baby te laten controleren door de chiropractor, hij kan snel zeggen of een blokkade in de nek het probleem veroorzaakt. Indien dat het geval is, zijn enkele behandelingen (3 tot 5) meestal voldoende om de klachten weg te nemen en van je moeilijke en rusteloze baby alsnog een rustig engeltje te maken.

Kindjes die mét hun blokkade opgroeien, kunnen later in hun leven last krijgen van uiteenlopende klachten als nek- en hoofdpijnklachten, concentratiestoornissen en hyperactiviteit, en motorische stoonissen. Op dat moment kan de chiropractor ook helpen om de problemen aan te pakken.

Niet alle kindjes met KISS syndroom huilen veel. Soms zijn het juist net heel rustige kindjes, die echter vlug over hun toeren kunnen raken wanneer iets onverwachts gebeurt. Bij deze kindjes zal toch het gebrek aan symmetrie opvallen : één helft van het lichaam ontwikkelt zich sterker waardoor er ook echt een voorkeur is naar die kant. Dit is ook te bemerken bij het drinken aan de borst : één kant gaat prima, de andere met veel problemen.

Het is dus niet zo eenvoudig om zelf uit te maken of je kindje geblokkeerde nekwervels heeft, maar de chiropractor vindt het probleem meestal meteen.


Is mijn baby een KISS-baby?

Wanneer je baby :

-veel huilt en slecht slaapt

-een voorkeurshouding heeft (links of rechts)

-een aan één zijde afgeplatte schedel heeft

-moeilijk slikt en reflux heeft

-regelmatig overstrekt

-hevig weent bij aan- en uitkleden

aan twee of meer van deze beschrijvingen beantwoordt, is het raadzaam hem te laten nazien door de chiropractor. De kans is groot dat manipulaties zijn klachten kunnen wegnemen of sterk verminderen.


Twee types.

Recentelijk werd het KISS syndroom ingedeeld in twee types : type 1 en type 2.

Bij type 1 is er vooral een rotatiebeperking : de baby heeft een voorkeurshouding naar links of rechts. Ter hoogte van de achterkant van het hoofdje zien we dan vaak een afplatting. Nadat de baby een paar maal behandeld geweest is merken de ouders dat het zijn hoofdje veel makkelijker naar de andere kant draait. Toch blijft de voorkeur behouden. Dit wordt mede veroorzaakt door de afplatting van het hoofdje (ter vergelijking : een bal waar een bluts in zit rolt meestal ook op de geblutste zijde). Vele ouders maken zich zorgen over deze afplatting, maar dit fenomeen herstelt zich in bijna alle gevallen spontaan. Zolang de baby echter vooral ligt kan dit moeilijk herstellen. Pas wanneer de baby begint te zitten gaat het proces van de herstelling veel sneller. Toch heeft het geen zin dit wekelijks op te volgen, omdat men op korte termijn helemaal geen verandering ziet. Het duurt een half jaar tot een jaar voor het hoofdje van de baby terug mooi rond is. In zeer uitzonderlijke gevallen is de ernst van de vervorming dusdanig dat er kan geopteerd worden voor een helmtherapie. Daarbij wordt een helm gemaakt voor de baby met aan de binnenkant voorgevormd schuimrubber zodat de groei en de vorm van de schedel hierdoor beïnvloed wordt. Voor de overgrote meerderheid van de babys, die een mild vervormde schedel hebben, is dit gelukkig helemaal niet nodig.

Bij type 2 is er vooral een extensiepatroon van het hoofd ten opzichte van de hals. Hierbij heeft men een verkeerde positie van het hoofd naar voor en naar achter. Deze kindjes gaan zich heel regelmatig overstrekken vooral als ze zich kwaad maken. Soms vertellen de ouders dat het kindje zich niet graag laat knuffelen, het trekt zich als het ware helemaal weg en overstrekt zich. Dit zijn kindjes waarbij het kruipproces heel vaak kort is of helemaal overgeslagen wordt. Deze baby’s staan heel graag recht op de beentjes. Vlak na de geboorte kunnen zij in buiklig het hoofd al perfect van links naar rechts draaien. Normaal is dit motorisch slechts mogelijk vanaf de achtste levensweek doch omwille van de overspanning van de suboccipitale spiertjes (dat zijn de spiertjes achteraan tussen de schedel en de eerste halswervel) kunnen deze kindjes al die beweging perfect uitvoeren. Het zijn kindjes die heel snel stappen, en die indien ze niet behandeld worden als baby vaak op latere leeftijd tenenlopers worden.

meer weergeven minder weergeven

Kostprijs en terugbetaling

Tarieven 2019: eerste behandeling 50 EUR, vervolgconsult: 40 EUR

Aangezien wij erkend zijn bij de Belgische Vereniging van Chiropractoren, worden de consultaties door alle mutualiteiten vergoed. De vergoedingen verschillen per mutualiteit en verlopen per kalenderjaar. Gemiddeld is dit €10 per consult en dit 5 tot 10 maal per jaar. Een doorverwijzing van een arts geeft geen recht op meerdere terugbetalingen. Meer informatie kan u bekomen bij uw mutualiteit of in de praktijk.

Sommige verzekeringen voorzien een bijkomende terugbetaling voor chiropractie.: DKV voorziet een tegemoetkoming van 80% op uw consultatie indien u een A2+ (ambulante kosten) heeft Partena en het OZ vergoeden recent via een extra verzekering (Medicalia) ook 75% van de kosten voor chiropraxie .

Andere verzekeringen (bijv. Exxon, Dexia) kunnen in bepaalde gevallen een tegemoetkoming voorzien. Indien uw klacht het gevolg is van een arbeidsongeval, kan u in aanmerking komen voor bijkomende terugbetaling. Dit moet eerst worden aangevraagd aan de verzekering.

De juiste attesten worden na de behandeling meegegeven.

meer weergeven minder weergeven